Algemene voorwaarden

Definities

Opdrachtnemer: Henry Vrolings B.V.

Opdrachtgever: de natuurlijke of rechtspersoon met wie de overeenkomst tot levering van diensten van opdrachtnemer wordt gesloten.

Dienst(en): door opdrachtnemer te leveren/geleverde dienst, zoals nader aangeduid in de tussen opdrachtnemer en Opdrachtgever gesloten Overeenkomst. De diensten kunnen onder andere maar niet uitsluitend bestaan uit ontwikkel-, design- of consultancy-diensten.

Overeenkomst: elke wederzijdse acceptatie, mondeling, schriftelijk of per e-mail bevestigt, van levering van één of meer diensten van opdrachtnemer.

Toepasselijkheid

Voor zover daarvan in onderlinge overeenstemming tussen partijen niet schriftelijk is afgeweken, zijn onderstaande artikelen van toepassing op elke aanbieding, opdracht of overeenkomst van of met opdrachtnemer.

Algemene voorwaarden van opdrachtgever c.q. derden zijn voor opdrachtnemer niet bindend en niet van toepassing.

Aanbieding en acceptatie

Alle offertes en prijsopgaven door of vanwege opdrachtnemer gedaan zijn vrijblijvend, behalve indien door opdrachtnemer schriftelijk of per e-mail anders is vermeld.

Een aanbieding of offerte gedaan door opdrachtnemer heeft een geldigheidsduur van 30 dagen, tenzij anders vermeld.

Aanvang van de overeenkomst

Een overeenkomst komt tot stand op de dag dat aan de volgende voorwaarden is voldaan: het offerte- of contractformulier is ingevuld met akkoord met deze voorwaarden (op het web) of schriftelijk is ondertekend, ontvangen en geaccepteerd door opdrachtnemer.

Het staat partijen vrij om de totstandkoming van de overeenkomst met andere middelen te bewijzen.

Wijzigingen & meerwerk

Indien tijdens de uitvoering van de overeenkomst blijkt dat voor een behoorlijke uitvoering het noodzakelijk is om de te verrichten werkzaamheden te wijzigen of aan te vullen, zullen partijen tijdig en in onderling overleg de overeenkomst dienovereenkomstig aanpassen of hiervoor een aanvullende overeenkomst sluiten.

Indien partijen overeenkomen dat de overeenkomst wordt gewijzigd of aangevuld, kan het tijdstip van voltooiing van de uitvoering daardoor worden beïnvloed. Opdrachtnemer zal opdrachtgever zo spoedig mogelijk hiervan op de hoogte stellen.

Indien de wijziging of aanvulling op de overeenkomst financiële en/of kwalitatieve consequenties zal hebben, zal opdrachtnemer opdrachtgever hierover tevoren inlichten.

Duur en beëindiging

De overeenkomst tussen opdrachtnemer en een opdrachtgever wordt aangegaan voor onbepaalde tijd, tenzij uit de aard van de overeenkomst anders voortvloeit of indien partijen uitdrukkelijk en schriftelijk anders overeenkomen.

De overeenkomst kan uitsluitend schriftelijk worden opgezegd, met inachtneming van een opzegtermijn van minimaal twee maanden.

Opdrachtnemer kan de overeenkomst met onmiddellijke ingang beëindigen indien opdrachtgever aan een of meer van zijn verplichtingen jegens opdrachtnemer niet, niet behoorlijk of niet volledig voldoet of daarmee in strijd handelt.

Opdrachtnemer heeft het recht de overeenkomst zonder ingebrekestelling of gerechtelijke tussenkomst met onmiddellijke ingang te beëindigen indien opdrachtgever in staat van faillissement is verklaard, surseance van betaling heeft aangevraagd of verkregen of anderszins het vrije beheer of zijn vermogen heeft verloren. Laatstgenoemde partij heeft dan geen recht op enige schadevergoeding.

Opdrachtnemer heeft het recht de overeenkomst met onmiddellijke ingang en zonder rechterlijke tussenkomst te beëindigen indien:

  • opdrachtgever oneigenlijk gebruik maakt van Internet;
  • opdrachtgever informatie verspreidt die in strijd is met (inter)nationale wet- en regelgeving.
  • opdrachtgever de webserver overbelast.
  • opdrachtgever informatie verspreidt die in strijd is met de algemeen aanvaarde norm en waarden.
  • opdrachtgever informatie verspreidt die discriminerend is ten aanzien van uiterlijk, ras, religie, geslacht, cultuur, afkomst of anderszins kwetsend genoemd kan worden.

Acceptatie en oplevering

Opdrachtgever dient binnen 14 dagen na oplevering van de diensten te controleren of de diensten voldoen aan de overeenkomst. Indien de diensten niet voldoen aan de overeenkomst, dient opdrachtgever opdrachtnemer daarvan zo spoedig mogelijk, doch in ieder geval binnen 14 dagen na oplevering van de diensten, op de hoogte te stellen. Indien de diensten niet voldoen aan de overeenkomst, zal opdrachtnemer de diensten binnen redelijke termijn alsnog laten voldoen aan de overeenkomst, tenzij dit inmiddels onmogelijk is geworden. Dit laatste dient door opdrachtgever schriftelijk kenbaar te worden gemaakt.

Indien oplevering van de diensten in fasen is overeengekomen, dient opdrachtgever elke fase binnen de in het contract genoemde termijn te accepteren. Indien opdrachtgever een fase niet accepteert, dient hij opdrachtnemer daarvan zo spoedig mogelijk, doch in ieder geval binnen 14 dagen na oplevering van de fase, op de hoogte te stellen. Indien opdrachtgever een fase niet accepteert, zal opdrachtnemer de diensten binnen redelijke termijn alsnog laten voldoen aan de overeenkomst, tenzij dit inmiddels onmogelijk is geworden. Dit laatste dient door opdrachtgever schriftelijk kenbaar te worden gemaakt.

Indien opdrachtgever verzuimt binnen de in lid 1 en 2 genoemde termijnen te reageren, worden de diensten geacht te zijn geaccepteerd.

Overmacht

In geval van overmacht is opdrachtnemer niet gehouden haar verplichtingen jegens opdrachtgever na te komen. Opdrachtnemer is gerechtigd zijn verplichtingen op te schorten voor de duur van de overmacht. Indien de overmacht langer dan twee maanden duurt, zijn beide partijen gerechtigd de overeenkomst te ontbinden, zonder enige verplichting tot schadevergoeding.

Onder overmacht met betrekking tot de overeenkomst wordt verstaan al hetgeen daaromtrent in wet en jurisprudentie wordt begrepen. (artikel 6:75 BW )

Indien opdrachtnemer bij het intreden van de overmacht al gedeeltelijk aan zijn verplichtingen heeft voldaan, of slechts gedeeltelijk aan zijn verplichtingen kan voldoen, is opdrachtnemer gerechtigd het reeds uitgevoerde c.q. uitvoerbare deel afzonderlijk te factureren en is opdrachtgever gehouden deze factuur te voldoen als betrof het een afzonderlijk contract. Dit geldt echter niet als het reeds uitgevoerde c.q. uitvoerbare deel geen zelfstandige waarde heeft.

Prijzen

Opdrachtgever en opdrachtnemer zullen in de overeenkomst vaststellen of er een uurprijs, projectprijs of abonnementstarief van toepassing is. Tenzij anders is overeengekomen, zal opdrachtnemer aan het einde van iedere maand op nacalculatie een factuur sturen.

Indien opdrachtgever een bepaald aantal uren per maand afneemt, maar dit aantal uren niet gebruikt, dan vervallen deze uren aan het einde van de maand. Indien opdrachtgever meer uren afneemt dan overeengekomen, dan zullen deze uren aan het einde van de maand in rekening worden gebracht.

Opdrachtnemer heeft het recht de tarieven te wijzigen. Deze wijzigingen worden uiterlijk twee maanden voordat deze ingaan aan opdrachtgever bekend gemaakt. Opdrachtgever is gerechtigd de overeenkomst te beëindigen tegen de datum van inwerkingtreding van de wijziging.

Betalingsvoorwaarden

De betalingsverplichting van opdrachtgever gaat in op de dag dat de overeenkomst tot stand komt. De betaling heeft betrekking op de periode die ingaat op de dag van de feitelijke beschikbaarstelling van diensten van opdrachtnemer .

De ter zake van de overeenkomst verschuldigde vergoeding is exclusief BTW en eventueel andere uit wettelijke voorschriften voortvloeiende heffingen. Opdrachtgever is voorts de vergoedingen die uit deze voorwaarden voortvloeien, verschuldigd.

Opdrachtnemer stuurt opdrachtgever per betalingstermijn een factuur voor de kosten die samenhangen met de overeenkomst.

Indien opdrachtgever niet tijdig heeft betaald, wordt dit aan opdrachtgever medegedeeld en wordt daarbij een nadere termijn van betaling vastgesteld. Is ook binnen die termijn niet betaald, dan is opdrachtgever zonder nadere ingebrekestelling in verzuim.

Indien opdrachtgever van mening is dat de in rekening gebrachte kosten onjuist zijn, kan opdrachtgever de bezwaren binnen twee weken na de datum aan opdrachtnemer kenbaar maken. Na ontvangst van het bezwaar zal opdrachtnemer een onderzoek instellen naar de juistheid van het factuurbedrag.

Indien verschuldigde bedragen door toedoen van opdrachtgever niet worden ontvangen, brengt opdrachtnemer een vertragingsrente in rekening die gelijk is aan de wettelijke rente, welke verschuldigd zal zijn vanaf het moment dat opdrachtgever in verzuim is tot aan het moment van incassering. Bij betalingsherinnering worden 40 euro aan administratiekosten in rekening gebracht.

Intellectuele eigendomsrechten

Alle rechten van intellectuele eigendom op alle krachtens de overeenkomst ontwikkelde of ter beschikking gestelde programmatuur, websites, databestanden, apparatuur of andere materialen zoals analyses, ontwerpen, documentatie, rapporten, offertes, alsmede voorbereidend materiaal daarvan, berusten uitsluitend bij opdrachtnemer of diens licentiegevers.

Opdrachtgever verkrijgt uitsluitend de gebruiksrechten en bevoegdheden die bij deze voorwaarden of anderszins uitdrukkelijk worden toegekend en voor het overige zal hij de programmatuur of andere materialen niet verveelvoudigen of daarvan kopieën vervaardigen.

Het is opdrachtgever niet toegestaan enige aanduiding omtrent auteursrechten, merken, handelsnamen of andere rechten van intellectuele eigendom uit de programmatuur, websites, databestanden, apparatuur of materialen te verwijderen of te wijzigen, daaronder begrepen aanduidingen omtrent het vertrouwelijk karakter en geheimhouding van de programmatuur.

Eigendomsvoorbehoud

Alle door opdrachtnemer geleverde zaken, daaronder eventueel mede begrepen ontwerpen, schetsen, tekeningen, films, software, (elektronische) bestanden, enz., blijven eigendom van opdrachtnemer totdat opdrachtgever alle navolgende verplichtingen uit alle met opdrachtnemer gesloten overeenkomsten is nagekomen.

Opdrachtgever is niet bevoegd de onder het eigendomsvoorbehoud vallende zaken te verpanden noch op enige andere wijze te bezwaren.

Indien derden beslag leggen op de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken dan wel rechten daarop willen vestigen of doen gelden, is opdrachtgever verplicht opdrachtnemer zo snel als redelijkerwijs verwacht mag worden daarvan op de hoogte te stellen.

Aansprakelijkheid

Opdrachtnemer is bij haar activiteiten afhankelijk van de medewerking, diensten en leveranties van derden, waar opdrachtnemer weinig of geen invloed op kan uitoefenen. Opdrachtnemer kan daarom op geen enkele manier aansprakelijk gesteld worden voor welke schade dan ook voortkomend uit de relatie met opdrachtnemer of het verbreken ervan ongeacht of de schade ontstaat of zichtbaar wordt gedurende de relatie met opdrachtnemer.

In geval van toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst is opdrachtnemer slechts aansprakelijk voor vervangende schadevergoeding, d.w.z. vergoeding van de waarde van de achterwege gebleven prestatie. Iedere aansprakelijkheid van opdrachtnemer voor enige andere vorm van schade is uitgesloten, daaronder begrepen aanvullende schadevergoeding in welke vorm dan ook, vergoeding van indirecte schade of gevolgschade of schade wegens gederfde omzet of winst.

Opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer voor alle aanspraken op schadevergoeding die derden mochten doen gelden terzake van schade die op enigerlei wijze is ontstaan door het onrechtmatig, dan wel onzorgvuldig gebruik van de aan opdrachtgever geleverde diensten.

Opdrachtgever is aansprakelijk voor alle schade die opdrachtnemer mocht lijden ten gevolge van een aan opdrachtgever toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de verplichtingen voortvloeiende uit de overeenkomst en deze voorwaarden.

Wijzigingen in de gegevens van opdrachtgever dient opdrachtgever direct schriftelijk mede te delen aan opdrachtnemer. Als opdrachtgever dit niet doet, is opdrachtgever aansprakelijk voor eventuele schade die opdrachtnemer als gevolg daarvan lijdt.

Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, doordat opdrachtnemer is uitgegaan van door opdrachtgever verstrekte onjuiste en/of onvolledige gegevens, tenzij deze onjuistheid of onvolledigheid voor opdrachtnemer kenbaar behoorde te zijn.

Klantdata

Opdrachtnemer zal de klantdata van opdrachtgever niet gebruiken voor een ander doel dan waarvoor deze zijn verkregen, tenzij deze in geanonimiseerde vorm worden gebruikt voor statistische doeleinden.

Opdrachtnemer zal de klantdata van opdrachtgever niet aan derden verstrekken, tenzij opdrachtgever daarvoor uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven of opdrachtnemer daartoe verplicht is op grond van de wet of een rechterlijke uitspraak.

Opdrachtnemer zal de klantdata van opdrachtgever niet langer bewaren dan noodzakelijk is voor de uitvoering van de overeenkomst, tenzij opdrachtnemer verplicht is om de klantdata langer te bewaren op grond van een wettelijke verplichting.

Opdrachtnemer zal de klantdata van opdrachtgever op eerste verzoek van opdrachtgever aan opdrachtgever retourneren en/of vernietigen.

Overdracht van rechten en verplichtingen

Partijen zijn niet gerechtigd hun rechten of plichten voortvloeiende uit een overeenkomst aan derden over te dragen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de wederpartij.

Buitengebruikstelling

Opdrachtnemer heeft het recht geleverde diensten (tijdelijk) buiten gebruik te stellen en/of het gebruik ervan te beperken indien opdrachtgever ter zake van de overeenkomst een verplichting jegens opdrachtnemer niet nakomt dan wel in strijd handelt met deze algemene voorwaarden. De verplichting tot betaling van de verschuldigde bedragen blijft ook tijdens de buitengebruikstelling bestaan.

Tot indienststelling wordt weer overgegaan indien opdrachtgever binnen een door opdrachtnemer gestelde termijn zijn verplichtingen is nagekomen en een ter zake vastgesteld bedrag voor her-indienststelling heeft voldaan.

Reclame

Opdrachtgever dient ter zake van waarneembare gebreken uiterlijk 8 dagen na levering schriftelijk te reclameren, indien dit niet tijdig gebeurt, vervalt elke aanspraak jegens opdrachtnemer.

Reclame ter zake van onzichtbare gebreken dient schriftelijk te geschieden door middel van een aangetekende brief binnen 8 dagen nadat het gebrek is geconstateerd, geconstateerd had kunnen worden of had behoren te worden geconstateerd. Gebeurt dit niet dan vervalt elke aanspraak en aanzien van opdrachtnemer .

Indien reclame gegrond is worden de geleverde diensten na overleg aangepast, vervangen of vergoed.

Reclame schort de verplichtingen van opdrachtgever niet op.

Wijziging van de voorwaarden

Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor deze voorwaarden te wijzigen of aan te vullen.

Wijzigingen gelden ook ten aanzien van reeds gesloten overeenkomsten met inachtneming van een termijn van 30 dagen na schriftelijke bekendmaking van de wijziging.

Indien opdrachtgever een wijziging in deze voorwaarden niet wil accepteren, kan hij tot de datum waarop de nieuwe voorwaarden van kracht worden de overeenkomst ontbinden tegen deze datum of op de ontvangstdatum van de opzegging indien deze na de ingangsdatum van de wijziging is.

Geschillenregeling en toepasselijk recht

Indien bij gerechtelijke uitspraak een of meer artikelen van deze voorwaarden ongeldig worden verklaard, zullen overige bepalingen van deze algemene voorwaarden volledig van kracht blijven en zullen opdrachtnemer en opdrachtgever in overleg treden teneinde nieuwe bepalingen ter vervanging van de nietige, dan wel vernietigde bepalingen overeen te komen, waarbij zoveel mogelijk het doel en strekking van de nietige, dan wel vernietigde bepalingen in acht worden genomen.